Friday, February 26, 2021

Crowdfunding: Din subteran la suprafata


Asociația Bloc Zero tocmai a lansat o campanie de crowdfunding pentru a tipării o bandă desenată în care sunt adunate poveștile locuitorilor din Anina. Nuvela grafică este un docufiction și a fost scrisă în urma unui atelier de documentare creativă organizat în 2018 de One World România la Șscoală.18 elevi din toată țara, alături de traineri din domeniile regie, antropologie și imagine au documentat realitatea Aninei post-industriale, iar unul dintre ei a ajuns chiar să fie co-autor al benzii desenate. 

Anul acesta cartea Din Subteran La Suprafața - Istoria unui oraș post-industrial va vedea lumina tiparului, cu ajutorul susținătorlor de pretutindeni care sunt invitați timp de două luni să sprijine lansarea prin donații aici https://www.sprijina.ro/cauze/prima-banda-desenata-despre-anina-post-industriala. 

Obiectivul campaniei este de a strânge fonduri (15.000 lei) pentru o producția cărții, costurile de tipar a 500 de exemplare, o parte din onorariile autorilor și promovarea acestei producții independente de bandă desenată. Cartea a fost scrisă de Dalesia Cozorici (participantă la atelier), Petra Dobruska (antropoloagă și scriitoare) și Octavian Curoșu (autor de bandă desenată din Chișinău).

Nuvela grafică spune istoria orașului minier Anina, de la începuturile descoperirii resurselor naturale și până la realitatea actuală. Localnicii sunt transformați în personaje prin care afli cum se desfășoară acum traiul în acest oraș, devenit fantomatic după plecările în masă ale muncitorilor mutați aici să lucreze. Personajele sunt super eroii în ideea în care superputerea lor stă în firesc și puterea regenerării. 

Povestea lui Băiețel pe scurt 

Sprijina campania [aici]


No comments:

Post a Comment