Saturday, November 4, 2017

Spune-mi Eli


Spune-mi Eli este prima nuvelă grafică din România care îndrăznește să abordeze un subiect dur – al abandonului, izolarii, abuzurilor și consecințelor acestora. Scrisă și ilustrată de către Dan Ungureanu, cartea ne introduce în lumea lui Eli – de fapt, în lumea a mii și mii de copii abandonați în instituții rezidențiale deveniți, ulterior, adulți, majoritatea cu dizabilități. O lume invizibilă pentru mulți dintre noi, deși, de multe ori, doar un zid ușor de trecut ne desparte. Povestea urmărește evoluția personajului, de la copil lăsat în grija statului la adult capabil să se întrețină singur și activist pentru dezinstituționalizare și drepturile persoanelor cu dizabilități. Fiecare capitol se bazează pe interviul luat de către autor lui Eli, urmărind în ordine cronologică episoade marcante din viața acesteia (primele amintiri din scoala specială, mutarea dintr-o instituție în alta, viața în comunitate, greutățile adaptării la permanentele schimbări, etc.).

Nuvela își propune familiarizarea publicului larg cu subiectul izolarii și conștientizarea dificultăților cu care se confruntă persoanele instituționalizate, inclusiv cele legate de integrare și adaptare la viața obișnuită. Sperăm astfel să atragem mai multă susținere civică pentru dezinstituționalizare și oferirea de servicii de sprijin în comunitate.

Exceptând-o pe Eli, numele celorlalte personaje nu sunt cele reale. Proiect editorial co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, 2017.

Toate veniturile din vânzarea cărții merg către Asociația Ceva de Spus.



No comments:

Post a Comment