Tuesday, October 1, 2019

Premiile Bucuresti ComicsFest

Pentru ca vrem sa incurajam si sa promovam productia de banda desenata in Romania, anul acesta Bucuresti ComisFest a venit cu o noutate fata de editiile trecute: PREMIILE BucurestiComicsFest, care speram sa devina nu numai o traditie dar un fel de Oscaruri ale benzii desenate romanesti. Am avut 6 premii, credem noi reprezentative pentru ceea ce se intampla la ora actuala.

Primul premiu, pe care ne-a facut deosebita placere sa-l acordam, a fost "Premiul pentru intreaga cariera" care a mers la nimeni altul decat maestrul Puiu Manu, cel mai prolific autor roman de banda desenata, care nu numai ca a desenat sute de planse si a incantat generatie dupa generatie de cititori, raspandind virusul benzii desenate dar la varsta de 91 de ani, inca deseneaza si publica benzi desenate, avand chiar acum un album de banda desenata istorica ce urmeaza sa fie lansat la Festivalul de benzi desenate Istorice de la Brasov.


Premiul intitulat chiar "Tanara speranta a benzii desenate romanesti" merge la Radu Carp pentru stilul, energia si creativitatea de care da dovada! Speram ca tanarul desenator sa aiba o cariera cat mai productiva!

Pentru categoria "Webcomics made in Romania" ne-am luat in primul rand dupa popularitate, dupa numarul de like-uri de pe facebook mai exact, iar proiectul lansat de Alina Simindrescu "Auzite in RATB" e de departe cel mai popular, avand un public de 129.000, urmat de Fredo&Pidjin cu 56.000 si Utopia Balcanica cu 43.000. Mai mult de atat, am tinut cont de faptul ca proiectul reuseste sa atraga mult public nou catre acest domeniu, pentru ca nu trebuie sa fi citit vreodata banda desenata sau webcomics ca sa te amuzi si poate chiar sa trimiti mai departe un episod, de unde si popularitatea serialului reusind chiar sa atraga branduri ca RedBull, KFC si 7UP, care au vrut episoade personalizate.


Premiul "Banda desenata cu mesaj social" a fost creat special pentru Sorina Vazelina si proiectul sau "Partidul Boschetarilor din Romania" prin care atrage atentia societatii asupra unui aspect pe care prea multi aleg sa il ignore! Prin acest premiu vrem sa aratam ca banda desenata poate fi chiar un mic instrument in modelarea mentalitatii si comportamentului oamenilor si in incercarea de a trai intr-o lume mai buna!

Premiul "Banda desenata pentru copii" merge la editura Casa Radio pentru colectia Prichindel pentru dedicatia cu care salveaza vechi piese radiofonice dupa povesti clasice pentru copii si le ilustreaza in banda desenata, reusind sa ofere copiilor atat sunet cat si imagine! Desenatorii colectiei sunt: Puiu Manu, Mircea Arapu, Alexandru Ciubotariu, Lavinia Trifan Pop, Ionut Popescu si in curs de aparitie: Xenia Pamfil.



"Cea mai activa editura de benzi desenate" este de ceva ani editura Art prin imprintul Grafic, sub egida caruia a tradus titluri importante ca Maus, Persepolis, Batman, integrala Peanuts, Asterix sau Dogman dar a publicat si autori romani: Ileana si Maria Surducan -Vacanta lui Nor. Editura e prezenta in toate librariile si pe la targuri, promoveaza banda desenata in scoli si licee si este mereu in cautare de noi metode de a creste publicul si a dezvolta piata benzilor desenate din Romania! 

Multumim pentru premii: editura ART, MangaShop, TheHobbyShop si POSCA Romania

No comments:

Post a Comment