Sunday, September 18, 2022

A fost Bucuresti ComicsFest 2022

Peste 70 de autori romani de comics, benzi desenate, webcomics si caricatura in expozitie, 20 de participanti la Aleea Artistilor si multi alti autori, ilustratori si animatori in vizita, 3 standuri care au acoperit oferta de banda desenata romaneasca (editura Grafic), manga (Nezumi by Nemira) si superhero comics (East Block Comics), tablete grafice de la Wacom, ateliere de benzi desenate, animatii, sesiuni de live drawing, caricaturi, stickere, cosplay, prezentari, premiile Bucuresti ComicsFest, un show de magie si unul de stand up comedy, 2 locatii partenere, multi prieteni noi si vechi, toti pasionati de comics si benzi desenate! Cam asta e foarte pe scurt bilantul editiei 2022 a Bucuresti ComicsFest - un mic eveniment facut cu pasiune si entuziasm din dorinta de a promova tot ce inseamna benzi desenate in Romania! Si nu in ultimul rand o scuza de a ne aduna, de a descoperi lucruri noi si de a lega viitoare proiecte.


De cum intrai in curtea Comics Club de pe Nerva Traian nr. 4 dadeai de Zona de Desen, unde desenatori mici si mari si-au lasat amprenta in cele 2 zile ale evenimentului! Multumim Posca Romania pentru markere!

Apoi te intampinau standurile unde gaseai tot ce vroiai in materie de superhero comics - la East Bloc Comics, cele mai noi benzi desenate romanesti de la editura Grafic si Nezumi by Nemira, primul imprint de manga in limba romana:

In fiecare dimineata s-au tinut ateliere de benzi desenate:  
iar programul de animatii in prima parte a zilei era dedicat celor mici. Astfel noi generatii au putut descoperi desenele animate cu Mihaela, Miaunel si Balanel sau Gopo si ne mandrim cu parteneriatul Bucuresti ComicsFest cu Fundatia Gopo si Asociatia Pro Eco Tur care au prezentat publicului nostru animatii inedite ale marelui regizor Ion Popescu Gopo la cea mai buna rezolutie. Apropo: 2023 este Centenar Gopo! Fiti pe faza! Si nu in ultimul rand multumim fotoliipuf.ro pentru asigurarea confortului!

Primii autori cu care te puteai intalni la Bucuresti ComicsFest erau maestrul Puiu Manu, care la doar cateva zile a implinit venerabila varsta de 94 de ani si continua sa faca benzi desenate marturisind ca astfel de evenimente si intalnirea cu fanii de toate varstele ii dau energie si il fac sa se simta din nou tanar! Puiu Manu a fost insotit de criticul si istoricul de benzi desenate Dodo Nita, care si-a prezentat aici cea mai noua carte Panorama Benzii desenate Romanesti. Apoi efervescentul James Longshore all the way from New York, dar stabilit aici, cu al sau proiect James Bong 420 si Flaviu Pop aka leaking_color, noua senzatie a autorilor romani de comics, care deseneaza pentru reviste ca Digital si James Bong. Lui Flaviu trebuie sa-i multumim pentru afisul de anul asta si Capitanul Comics, care a devenit mascota Bucuersti ComicsFest. 


Primul cosplayer care ne-a vizitat a fost nimeni altul decat Darth Vader, deci se poate spune ca am inceput bine editia 2022 a Bucuresti ComicsFest. Toti cosplayerii care au venit la comicsfest au primit o revista cadou, asigurata de Red Goblin!
Sambata la 12:00 magia benzilor desenate n-a mai fost o simpla sintagma ci Magicianul Verdini a adus un strop de magie cat se poate de autentica publicului de la comicsfest si pentru asta ii multumim!

Expozitiile te purtau apoi dintr-o lume in alta, prima fiind "Epoca mea de aur" care includea de fapt albumele "Istorii din '89 in benzi desenate", "Epoca mea de aur" de Daniel Horia si benzi desenate de Alexandru Ciubotariu, Pillowzoid, Viorel Pirligras si Valentin Ionescu. Tot aici a fost amenajata si o vitrina cu diverse obiecte si jucarii care au reprezentat deliciul unor intregi generatii de copii care au crescut inainte de '89

Trecerea de la copilaria din "Epoca de aur" la benzile desenate pentru copiii de azi era facuta de scrisoarea trimisa de Mihaela unui copil de 8 ani care a castigat un concurs de benzi desenate in "Mihaela, Gazeta pentru toti copiii" in 1991. Aici au fost expuse copii dupa scrisoarea adresata micului desenator (intamplator sau nu chiar organizatorul Bucuresti ComicsFest), desenul purtand semnaturile lui Nell Cobar, redactorul revistei, dar si Luminita Cazacu si... Angela Similea. Tot aici era expusa si o copie dupa celuloidul original din desenele animate Mihaela, care reprezenta de fapt premiul concursului si chiar plicul in care au fost toate trimise.
Coltul de benzi desenate pentru copii de la Bucuresti ComicsFest a avut anul acesta creatii de Aniela Ariton, Xenia Pamfil, Diana Roskovan, Emanuel Pavel cu Puf si Scufita Foarte Rosie, Alexandru Ciubotariu si "Alice in Tara Minunilor", Valentin Ionescu cu "Doua loturi" si Octav Ungureanu cu jocuri si benzi desenate din revista "Amintiri din copilarie" dar si o sectiune speciala dedicata revistei Mihaela cu benzi desenate de Luminita Cazan, Nell Cobar, Albert Poch, iurie Darie, Burschi, Adrian Andronic si Artin Badea!

Zona centrala a locatiei a reprezentat-o scena cu ecranul pentru proiectii si prezentari, pe care de obicei se face stand up comedy, iar primii care au "furat" scena au fost scriitorul Marian Coman si colegii de la Nemira, care au lansat si la Bucuersti ComcisFest NEZUMI by Nemira - primul imprint de manga in limba romana iar noii fani nu au intarziat sa apara!
A urmat apoi lansarea "Hegemonia romaneasca", scrisa de Lucian Oancea si am avut onoarea sa-l avem alaturi de noi pe desenatorul cu state vechi Walter Reiss

In fata scenei erau prezentate in expozitie revistele James Bong, POC - revista de banda desenata documentara si Revista Comics, inclusiv Revista Comics KIDS, desenata de copii cu varste intre 5 si 16 ani. In cele 3 editii speciale (de 1 iunie si inainte de Craciun) de pana acum aparand benzile desenate create de peste 80 de mici autori!

In continuare era zona "underground" reprezentata de proiectul Subteran al lui Alex Talamba si benzi desenate de Robert OBERT si Radu Carp

Urma apoi zona de prezentare a unor albume de benzi desenate ca Duminica Pierduta si Tresors, Songes et Souvenirs de Ileana Surducan, Fisksoppa de Ileana si Maria Surducan, Stima Apelor de Anna Benczedi si Maria Surducan, Din Subteran la suprafata de Octavian Curosu, La Croix Sanglante de Marko Stojanovici, Drazen Kovacevici si Dan Ianos dar si benzi desenate de Raluca Dragomir, Treasures de Miruna Smit si pagini de sarbul de origini romanesti Tiberiu Beka


Flaviu Pop si Victor Drujiniu sunt la inaltime si la propriu si la figurat, apoi avem pe Daniel Traistaru cu Blade si  Daniel Buruiana care special pentru Bucuresti ComicsFest a pregatit o revista cu desenele sale dacice "Dacian Comics"

De partea cealalata a panourilor tabletele grafice Wacom te invitau sa le testezi si s-a desenat pe ele cat a fost ziua de lunga! 
Multumim Wacom si pentru tableta data ca premiu prin tragere la sorti dintre cei care au facut postari de la Bucuresti ComicsFest taguind paginile Wacom si Bucuresti ComicsFest:

Delimitand intreg spatiul de Aleea Artistilor era expozitia "Familia Regala a Romaniei in benzi desenate" curatoriata de Dodo Nita si Muzeul Judetean de Istorie Brasov cu ocazia Festivalului de Benzi Desenate Istorice de la Brasov si dupa ce a putut fi admirata cateva luni in curtea Castelului Peles, expozitia a ajuns si in Bucuresti! 


Expozitia continua mai apoi pe peretii clubului cu maestrii Puiu Manu si Mircea Arapu, flancati de albumul "Fortareata Ploiesti" de Felix Crisan si proiectul "Vekovnici" al scenaristului sarb Marko Stojanovici in varianta tradusa in limba romana de Marian Mirescu si Dragan Predic, album care a putut fi cumparat in cadrul evenimentului.

Ultimii doi pereti erau dedicati caricaturii si webcomicurilor, multe dintre ele fiind intr-adevar la granita dintre cele 2 categorii grafice si pana la urma nici nu e important cum le incadram ci faptul ca toate au ceva in comun: Umorul! Aici au impartit rasetele publicului: Matei Branea, Nilu Crocodilu cu proiectul Criticeyez, Adrian Serghie, FACATURI, Bogdan Mesteacan si ai sai Pingu si Morsa, Mircea Pop cu seria de vise ilustrate pentru Grafic dar si cu desene  personale, SEREBESmokingcoolcat si Auzite in RATB, Vasile si Utopia Balcanica, Traian Ionescu si caricaturistii cu acte in regula Costel Patrascan si Fars



Tot aici erau si comics-uri de Sorina Vazelina si Tony Babboon si proiectul de ilustratie "Les Dames de Bucarest" de Georgiana Chitac


Undeva printre cartile de benzi desenate din rafturi erau strecurate si cateva comic-uri de Toma, caruia trebuie sa-i multumim pentru Comics Club locatia perfecta pentru Bucuresti ComicsFest! Chiar daca acum stand up-ul si celelalte proiecte ii ocupa tot timpul si nu mai poate face comics, el a ramas aproape de comunitate si din umbra a facut ComicsFest-ul posibil!




Plus doi copii care nu stim ai cui erau si au ocupat fraudulos spatii nesupravegheate unde au vandut stickere si alte desene de ale lor intr-o veselie: Arik si DeliDeseneaza:


Tot la Aleea Artistilor ne-a onorat cu o vizita maestrul Viorel Pirligras si s-a lasat cu dedicatii pentru Muzeul Jucariilor si nu numai:

Cumparatorii albumului "Istorii din '89", cel mai mare album colectiv romanesc de benzi desenate (39 de desenatori) puteau lua nu mai putin de 10 dedicatii de la autori prezenti in cele 2 zile:

Plimbarea prin Aleea Artistilor nu se putea termina altfel decat cu Art Machine - tonomatul de arta originala Pastila Roz de unde puteai cumpara un desen original de Ionut Popescu cu doar 10 lei!
Programul a fost presarat de sesiuni de live drawing de Noctis Art, Flaviu Pop si Raludra in prima zi si Daniel Traistaru, Robert OBERT si Pisica Patrata in cea de a doua zi de Bucuresti ComicsFest.


Cine a venit in vizita la Bucuresti ComicsFest a avut ocazia sa plece acasa cu o caricatura de Valentin Chibrit - unul dintre cei mai buni caricaturisti din Romania!

Dincolo de desenele animate de dimineata si proiectia speciala Gopo, de-a lungul celor 2 zile au rulat continuu animatii: Fose Cartoon, "Banciu, detectiv animat", Mad Animator, SmokingCoolCat, Miriam, Remus & Kiki, Veronica Solomon, Eugen Munteanu si Dan Panaitescu iar cireasa de pe tort a fost prezentarea si animatiile Animation Worksheep, care sunt de fapt cei care au impins Bucuresti ComicsFest catre zona de animatii in 2019, deci lor trebuie sa le multumim pentru programul bogat in animatii de anul acesta!


Multumim Bucharest StickerzFest pentru sticker wall-ul cu creatii din multe colturi ale lumii care inca poate fi admirat la ComicsClub


Din program nu au lipsit Premiile Bucuresti ComicsFest dar despre asta intr-o postare dedicata cat de curand posibil iar in incheierea evenimentului am avut "meciul de benzi desenate" si un moment special de stand up comedy chiar de James Longshore

Multumim foarte mult tuturor celor care au facut Bucuresti ComicsFest posibil: autori si animatori care ne-au trimis creatiile lor din multe colturi ale tarii si chiar ale lumii, oameni care s-au implicat in cresterea si promovarea evenimentului, expozanti, vizitatori mici si mari, si nu in ultimul rand voluntarilor BCF si tuturor celor care au carat, mutat si transportat chestii!



Va lasam cu o plimbare virtuala la cea mai reusita editie de pana acum a
Bucuresti ComicsFest!


Mai multe poze aici si aici

A fost o editie epica iar meritul meu ca organizator e doar ca am adunat la un loc cei mai tare oameni din lumea benzilor desenate si mai nou a caricaturii si animatiei. La anul facem o poza de grup cu TOTI!
Octav Ungureanu, Alexandru Ciubotariu, Daniel Buruiana, Puiu Manu, Valentin Chibrit, Ionut Popescu, Emanuel Pavel si Flaviu Pop

Octav Ungureanu
editor Revista COMICS
organizator Bucuresti ComicsFest
autor comics & ilustrator

No comments:

Post a Comment