Tuesday, September 20, 2022

Premiile Bucuresti ComicsFest editia 2022


Am inceput la editia din 2019 Premiile Bucuresti ComicsFest pentru a crea putina valva in domeniu si pentru a atrage atentia publicului asupra celor mai noi si interesante proiecte de benzi desenate si pentru a incuraja autorii si editorii sa creeze lucrari tot mai bune!

Si cum copiii merita cel mai mult sa fie incurajati sa deseneze primul premiu de anul asta - Comics Kids merge la DeliaDeseneaza pentru cea mai tanara autoare publicata in Revista Comics, mai exact in editiile speciale desenate de copii cu varste intre 5 si 16 ani, 3 editii pana acum, de 1 iunie si de Craciun, in care au aparut peste 80 de copii talentati!

Premiul "Tanara speranta a benzii desenate romanesti" merge la Tudor Vidoni, castigator al concursului din cadrul Festivalului de Benzi Desenate Istorice Brasov 2021 si premiat si in cadrul Festivalului e Benzi Desenate de la Leskovac. Ii puteti vedea creatiile si un interviu in Revista COMCIS nr.45: [link] si speram ca pe viitor talentul sau grafic si narativ sa se materializeze si intr-un album sau roman grafic!

Premiul pentru "Cea mai buna autoare de benzi desenate romanesti" merge la Ileana Surducan pentru minunatul album ca o poezie "Duminica Pierduta" in care lumea de basm se intalneste cu problemele omului modern. Publicat de editura Pronoia, albumul a fost nominalizat la premiile Eisner la categoria Best painter/Multimedia artist, fiind primul autor roman de benzi desenate care se bucura de aceasta atentie din partea San Diego ComicCon.

Premiul pentru "Cel mai popular webcomic romanesc" merge la Sergiu Vasile pentru Utopia Balcanica (65.000 de followeri pe facebook) si al sau stil si umor inegalabile. Sigur ii recunoasteti desenele "de pe net" si nu o data ati bufnit in ras la vreuna din glumele sale!

Premiul pentru "Cel mai bun roman grafic romanesc" revine lui Daniel Horia pentru albumul "Epoca mea de aur" pentru poveste si pentru modul in care reuseste sa redea copilaria unui soim al patriei in anii '80 si atmosfera vietii de atunci. Vol. 1 publicat de editura Grafic se poate comanda de [aici] si deja se afla in lucru vol.2!

Premiul pentru "Cel mai bun album colectiv de benzi desenate romanesti" merge la albumul eveniment "Istorii din '89 in benzi desenate", mai exact la oamenii care au facut acest album posibil - Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judetean de Istorie Brasov si Ioana Schiopu - Asociatia Forums. Albumul e desenat de 39 de autori care spun 39 de povesti, amintiri sau evenimente legate acel moment definitoriu al istoriei noastre recente si a fost lansat chiar pe 21 decembrie 2019, la 30 de ani de la evenimentele din Decembrie 1989. De subliniat ca fara editori, institutii si organizatii dispuse sa investeasca in proiecte de banda desenata, creatiile autorilor sunt incomplete si nu pot ajunge la publicul pe care il merita!

Premiul "Best comics teacher" revine scenaristului sarb Marko Stojanovic pentru pasiunea cu care a predat in cadrul Masterclass-ului e Benzi Desenate Istorice organizat de Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brasov.

Iar premiul pentru intreaga cariera merge la maestrul Viorel Pirligras pentru nenumaratele benzi desenate pe care le-a creat de la albumul sau de debut "Escala pe Tobra" si pana astazi, pentru activitatea sa editoriala prin grupul BDC si nu numai si pentru promovarea benzii desenate romanesti! Este un premiu de apreciere si recunoastere si chiar daca se numeste "pentru intreaga cariera" asta nu inseamna ca banda desenata purtand semnatura Viorel Pirligras se opreste aici, dupa cum promite insusi autorul!


Va invitam sa urmariti si decernarea premiilor in cadrul evenimentului, chiar daca multi dintre castigatori s-au aflat la multi kilometri distanta.

PS: Misiunea alegerii categoriilor si castigatorilor a revenit organizatorlui Bucuresti ComicsFest, Octav Ungureanu, si lui Alexandru Ciubotariu, autor implicat in multe detalii organizatorice ale evenimentului.

No comments:

Post a Comment